Algemeen

Download de KNLTB ClubApp (opnieuw)

t.v. FAK heeft een vernieuwd en verbeterd ledenadministratiesysteem....

Tennislessen

Beste leden van tv FAK, Dit jaar beginnen...

Bardienst (t/m JULI ’19)

De bardienst voor de komende maanden (zie ook...

Berichten uit het bestuur:

April 2019

Hieronder het tweede bericht van 2019 van het bestuur: Op...

Januari 2019

Hieronder het eerste bericht van 2019 van het Algemeen Bestuur:...

November 2018

Hieronder het derde bericht van 2018 van het bestuur: De...

Senioren

Najaarscompetitie 2019

Beste competitiespelers, Hoewel we nog volop bezig zijn...

Midsummer Night Tennistoernooi

Inschrijven tot 17 juni via tec@tvfak.nl.

Eten tijdens de Voorjaarscompetitie 2019

Vorig jaar een groot succes, Dus ook dit...

Jeugd

Jeugd Kring Toernooi De Bilt

Op vrijdag 14 juni wordt er bij Helios...

50-plus

Dinsdag Dag Competitie 50+ 21e jaargang

DDC  18/19  slotdag 50+ commissie organiseerde de DDC: ...

50+ activiteiten (concept)

2019 (onder voorbehoud)     DDC dinsdag dag...

ASC 2019

      ing.: 1 dames- en 3...

Archief

Interview over verduurzaming van FAK met Ronald Janssen

(Door Jelle van der Meer)

Er gebeurt veel, zo niet van alles, bij FAK. Zo worden op tennisgebied jaarlijks diverse toernooien en clubkampioenschappen georganiseerd, zijn er senioren- en veteranencompetities, groepstennis voor ouderen, lessen onder leiding van een professionele trainer, jeugdevenementen, noem maar op.

Maar ook op ander gebied is FAK zeer actief. Dit jaar alleen al een volledig vernieuwde kantine, vrijwilligersavond, 20-jarig lustrumfeest (waar o.a. een demonstratie rolstoeltennis, een tennisclinic, dansavond en casinospelen werden georganiseerd) en het geweldige onderhoud van ons park door veel enthousiaste vrijwilligers.

En dan nu grootse plannen en activiteiten om de club energiezuinig te maken. Veel tennissers hebben al de nodige werkzaamheden op het park bemerkt.

Hoog tijd om op zoek te gaan naar meer informatie over wat er allemaal gaat gebeuren.

Enige tijd geleden is een commissie ingesteld om de duurzaamheidplannen van het bestuur  in goede banen te leiden. Een van de commissieleden is [sg_popup id=”6″ event=”hover”][/sg_popup]Ronald Janssen, die ook webmaster van de FAK-site is.

Ronald is van beroep architect, heeft onder andere 20 jaar geleden ons clubgebouw ontworpen en recent onder meer een energieneutrale[sg_popup id=”7″ event=”hover”][/sg_popup] woning op de Waterweg en 2 huizen aan de Hessenweg (met rode dakpannen bij De Dirk) laten bouwen. Ronald, ook wel Ron genoemd, is getrouwd met Winni de Heer, eveneens actief lid en vrijwilliger bij FAK.

Ze hebben 3 zonen, waarvan 2 lid zijn van FAK, maar toch liever voetbal als 1e sport beoefenen. De oudste van 20 voetbalt in het 1e bij GVVV. Dus alles bij elkaar een zeer sportieve familie.

Zelf is Ronald al lid van FAK sinds zijn 7bij de voetbalafdeling en vanaf 1983, toen de tennisafdeling werd opgericht, ook lid van de tennisafdeling.

De aangewezen persoon dus om een vraaggesprek mee te houden over de verduurzaming van onze vereniging.

Het interview:

  • Naast je drukke activiteiten als Webmaster van de FAK-site en opsteller van de Nieuwsbrief ben je nu dus ook bezig met verduurzaming van de vereniging. Hoe is dat zo gekomen?

Het bestuur had al enige tijd plannen om de lichtinstallatie en andere installaties te vernieuwen. Geleidelijk aan kregen de plannen steeds meer vorm. De insteek is om de vereniging zo energieneutraal mogelijk te maken. Omdat ik inmiddels als architect steeds meer betrokken raak met verduurzaming en isolatie van woningen, heb ik zitting genomen in de nieuw opgerichte tijdelijk duurzaamheidcommissie.

  • Wie zitten er verder nog in de commissie?

Dat zijn Wim Keunig en Jan van Lunteren.

 Wat zijn jullie activiteiten momenteel?

Omdat er tegenwoordig voor sportverenigingen en stichtingen een speciale landelijke subsidieregeling bestaat bij energiebezuinigingsmaatregelen, heb ik begin dit jaar een subsidieaanvraag voor de materialen bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemers) ingediend. Deze is inmiddels toegewezen voor al onze geplande maatregelen.

Wij willen de vereniging zo veel mogelijk verduurzamen om  wat te doen aan een schoner milieu. We zijn dus voor de maximale mogelijkheden gegaan.

  • Welke vernieuwingen hebben jullie op het oog?

Er zijn de nodige installaties die inmiddels behoorlijk verouderd zijn. Met name de Cv-ketel. De ketel is 20 jaar oud en houdt continue 140 liter water warm, met name voor de douches. Er wordt bijna niet gedoucht. Dat is dus enorme verspilling en kan tegenwoordig veel voordeliger.

Verder zijn er onlangs 74 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het werk daarvoor is niet erg ingrijpend, maar levert wel veel besparing op. De resultaten zijn nu al duidelijk waarneembaar.

De schil van het clubhuis is redelijk in orde, het dak is geïsoleerd en de ramen bevatten dubbel glas. Dus daar hoeven we verder niets aan te doen.

  • En hoe is het met de Verlichtingsinstallatie?

Die wordt ook vernieuwd. De ledverlichting die daarbij gebruikt gaat worden, heeft verschillende voordelen. Op de eerste plaats natuurlijk de energiebesparing. De kosten zijn momenteel nog aanzienlijk, maar kunnen mogelijk gehalveerd worden.

Maar er zijn ook andere voordelen. Zoals de verlichting van baan 4. Door computerberekeningen kunnen spiegeltjes zó geplaatst worden dat baan 4 evenveel licht krijgt als 3 en 5.

De lampen kunnen na uitzetten eventueel weer direct worden ingeschakeld, wat met de huidige verlichting niet mogelijk is. Nu moeten regelmatig lampen vervangen worden. Die kosten € 300,– à € 400,– per stuk. De ledlampen hebben een veel langere levensduur; wel zo’n 50.000 branduren. Dus vervanging is de eerste 20 à 30 jaar waarschijnlijk niet nodig. Bovendien is het een prettiger en door strooilicht minder schel licht dan wat we nu hebben.

  • Het zal allemaal, ondanks de mogelijke subsidie, wel een forse investering zijn. Ook gezien het recent vernieuwde interieur en meubilairaanschaf. Moet de contributie daardoor niet verhoogd worden?

Is niet nodig.

  •  Weten jullie al hoeveel de kosten de hele operatie gaan bedragen?

Er is globaal een investeringsbedrag bekend. We hebben een offerte aangevraagd bij Greenlink, Bilthoven, een groot, specialistisch bedrijf op het gebied van het leveren van bezuinigingspakketten en beperking van energiegebruik. Zo heeft deze firma onder andere het zonnestroompark (met 1.000 panelen) in De Bilt aangelegd in samenwerking met Stichting BENG! (Biltse Energie Neutrale Gemeente in 2030), maar ook in Afrika heeft dit bedrijf uitgebreide energieprojecten gebouwd.

Ze werken ook voor particulieren. Mogelijk is deze firma ook interessant voor onze FAK-leden, omdat ze, naar ik aanneem, bereid zijn speciale kortingen aan onze leden te geven bij verduurzaming van hun woningen. Ik ben momenteel hierover in onderhandeling. Ik kom daar mogelijk in een Nieuwsbrief nog nader op terug.

  • Bedankt, Ronald, voor het verhelderende interview. Na lezing van dit artikel zijn de FAK-leden vast benieuwd wat er komen gaat. Dus, Ron, het zal fijn zijn als je ons op de hoogte houdt van de vorderingen.
Share

Banen open of gesloten?

Zonnepanelen

Social Media